Bakan Tunç’tan, Özgür Özel’e görüşme izni tepkisi

“`html

TBMM’de Adalet Bakanlığı’nın 2025 Bütçesi Görüşüldü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi ele alındı. Yapılan konuşmaların ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak bakanlığın yeni düzenleme hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Özellikle uluslararası hukukla ilgili değerlendirme anketleri üzerinde açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç’un yargı alanındaki yeni düzenlemelerle ilgili yaptığı açıklamalar şu şekilde:

  • “Yargı, toplumun ortak malıdır. Şu an 25 bin hakim ve savcımız görev yapıyor. Önlerinde 11 milyon 845 bin derdest dosya bulunmakta ve bu yıl içinde 12 milyon 113 bin dosyada karar verdiler. Bu sayılar, bizim birikmiş dosyaları göz önünde bulundurarak, adaletin sağlanması adına ne kadar çaba içinde olduğumuzu gösteriyor.”
  • “Adaletin sağlanabilmesi için öncelikli şart, hukuk devleti olmaktır. Bunun için yasama, yürütme ve yargı arasında kuvvetler ayrılığı sağlanmalıdır. Ayrıca, adaletin yerini bulabilmesi için ihtiyaçlara cevap veren bir mevzuatın varlığı şarttır.”
  • “TBMM, son dönemde yargı teşkilatını güçlendiren ve hukukun üstünlüğünü savunan önemli düzenlemelere imza attı.”

Yargı Reformu Strateji Belgesi Üzerine Açıklamalar

Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi üzerinde çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “Bütün toplum kesimlerinin görüşü alındı, barolar ve üniversitelerle iş birliği yapıldı. Nihayetinde bir taslak çalışma oluşturduk ve bunu Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaştıktan sonra çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Fiziki mekanların modernizasyonunda önemli ilerlemeler sağladık ve bunları teknolojik imkanlarla donatma konusunda kararlıyız. Eleştiriler arasında, ‘Binalar yapılmış, fakat içlerinde adalet yok’ şeklinde yorumlar olduğunu gözlemliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“Hukukçu arkadaşlarımız için 3 yıl sürecek bir Hakim-Savcı Yardımcılığı sistemi oluşturduk. Eğitim sürecinin büyük kısmı Adalet Akademisi’nde gerçekleşecek ve bu süreçte, onların güçlü bir eğitim almasını sağlayacağız.” diye ekledi.

Dünya Adalet Projesi Üzerine Yorumlar

Bakan Tunç, Dünya Adalet Projesi tarafından yayınlanan hukukun üstünlüğü endeksindeki Türkiye’nin düşük sıralamasını eleştirerek, “Bu tür organizasyonların bağımsız olmadığını gözlemliyoruz. Türkiye’nin reformlarını dikkate almadan hazırlanan raporlar yanıltıcı olabilir.” dedi.

“Bağışta bulunan ülkelerin sıralamada daha önde olduğunu görüyoruz. Adalet Bakanlığı bütçesinde bunlar için bir ödenek yok. Kendimizi daha iyi anlatmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Yargı Bağımsızlığı Üzerine İstatistikler

Bakan Tunç, yargı bağımsızlığına dair rakamlarla ilgili de paylaşımda bulundu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyumun Türkiye’nin lehine olduğunu dile getirdi. “2012-2023 yılları arasında Türkiye’nin AİHM ihlal kararı sayısı azalma göstermekte.” diye belirtti.

“AİHM kararlarına uyum oranımız yüzde 89.66, bu Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin ortalamasının üzerinde.” açıklamasında bulundu.

Özgür Özel ile İlgili Yorumlar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bazı açıklamalarına yanıt veren Tunç, “Esenyurt Belediye Başkanı’nın cezaevinde ziyaret talebi mevzuata tabidir. Mevzuatta, milletvekillerinin izin talep etmesi gerektiği yer alıyor.” dedi.

“Sayın Özel’in sarf ettiği sözler ve üslubu, durumu yanlış anladığım izlenimi yaratıyor. İzin verme konusunda tamamen takdir yetkimiz bulunmaktadır.” diye ekledi.

Ekrem İmamoğlu İle İlgili Açıklamalar

Bakan Tunç, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun süregiden davasıyla ilgili de konuştu. “Davanın medya tarafından çarpıtıldığını düşünüyorum. Hakkında dokuz kovuşturma olan bir kişi için temiz bir dille siyaset yapılması gerektiğini savunuyorum.” ifadelerini kullandı.

“Siyasetçilerin hakaret dilinden kaçınmaları gerektiğinin altını çiziyorum.” diye vurguladı.

Cezasızlık Algısına İlişkin Açıklamalar

“Cezaların alt sınırlarıyla ilgili çalışmalara ihtiyacımız var. Bu konuda Meclis’le birlikte yapacağımız düzenlemeler, toplumsal huzurun sağlanmasına yardımcı olacaktır.” dedi.

“Cezasızlık algısını ortadan kaldırmak amacıyla, tutuklama kriterleri üzerinde gözden geçirmeler yapabiliriz.” açıklamasında bulundu.

“`

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top